V Prešove a Sabinove prepustia po amnestii takmer 40 odsúdených

02.01.2013 Prešov

Prešov 2. januára (TASR) - V nadväznosti na amnestiu, ktorú pri príležitosti 20. výročia vzniku samostatnej Slovenskej republiky udelil prezident SR Ivan Gašparovič, opustí priestory Ústavu na výkon väzby a trestu v Prešove a Sabinove celkovo 38 ľudí. Pre TASR to potvrdil hovorca Krajského súdu v Prešove Michal Drimák.

Podľa jeho slov sa dnes sudcovia prešovského Okresného súdu zúčastnili vo väzniciach v Prešove a Sabinove na rozhodovaní vo vzťahu k odsúdeným, ktorých sa týka prezidentova amnestia. "Rozhodovalo sa prijatým uznesením. Na každého sudcu pripadal jeden prokurátor," poznamenal Drimák.

Ako ďalej uviedol, prokurátor, ako aj odsúdení sa vzdali práva podania sťažnosti voči prijatému uzneseniu sudcov Okresného súdu. "Dnešným dňom je spomínané rozhodnutie právoplatné a odsúdení, ktorých sa to týka, budú prepustení z výkonu trestu odňatia slobody," doplnil Drimák. Brány prešovského ústavu opustí podľa jeho slov 18 a sabinovského celkovo 20 odsúdených. V najbližších hodinách by sa mohli podľa jeho slov dostať teoreticky na slobodu viacerí z nich.

Z väzení na Slovensku sa môžu dostať iba tí, ktorých trest odňatia slobody neprevyšoval 18 mesiacov a mali si ho odsedieť vo väzení s minimálnym stupňom stráženia. Amnestia sa podľa rozhodnutia prezidenta nevzťahuje na právoplatne uložené tresty za trestné činy s následkom smrti, ťažkej ujmy na zdraví alebo škody veľkého rozsahu, na tresty uložené za trestný čin zanedbania povinnej výživy, ohrozovania mravnej výchovy mládeže, šírenia toxikománie, podávania alkoholických nápojov mládeži a ani na tresty uložené za trestné činy ohrozenia pod vplyvom návykovej látky a opilstva.

V Prešove sa stal podľa slov hovorcu súdu v súvislosti s amnestiou prezidenta aj raritný prípad. "Jeden z odsúdených nastúpil do výkonu trestu práve dnes, následne na to sa rozhodovalo o jeho amnestovaní, teda bol prepustený iba pár hodín po nástupe do výkonu trestu."
 

Vyberte región